Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Centralestofzuiger.be De online info- en adviessite over centrale stofzuigers.
Vergelijk meer dan 50+ erkende installateurs online!
header image
Centralestofzuiger.be

Centrale stofzuiger: veelgestelde vragen

Bij een centraal stofzuigsysteem, beter bekend als een centrale stofzuiger, zit de motor van de stofzuiger op één centrale plaats zoals de kelder of garage. De stofzuigslang sluit je aan op één van de verschillende punten in huis. En dat is meteen het grote voordeel. Je hoeft enkel de (lichtgewicht) slang te verhuizen in plaats van de gehele stofzuiger, zowel boven als beneden.

Ga snel naar vragen over:  Prijs – Plaatsing –  Hygiëne en gezondheid

 

Algemeen

 1. Hoe werkt een centraal stofzuigsysteem?
  Een centraal stofzuigsysteem bestaat uit drie delen: de aansluitpunten, de motor en het buizensysteem. Het buizennetwerk verbindt de aansluitpunten met elkaar en dit komt samen in de motorunit. Lees hier meer over de werking van een centrale stofafzuiging.
 2. Wat zijn de voordelen van een centrale stofzuiger?
  Stofzuigen met een centrale stofzuiger is erg gebruiksvriendelijk en vrijwel onderhoudsvrij. En je hoeft nooit meer een stofzuiger mee te slepen.
 3. Maakt een centrale stofzuiger veel lawaai?
  Een centrale stofzuiger maakt wel lawaai, maar de motor zit meestal in de kelder, garage, of berging. Hierdoor merk je weinig tot niets van het geluid.
 4. Hoe krachtig is een centrale stofzuiger?
  Een centrale stofzuiger is een stuk krachtiger dan een normale stofzuiger. Je kan gebruik maken van een sterkere motor, omdat deze niet mobiel hoeft te zijn.
 5. Welke soorten centrale stofzuigers zijn er?
  In principe zijn er twee soorten centrale stofzuigers: een systeem met afvalzakken en een systeem met een opvangbak en filter. Lees hier meer over de soorten centrale stofzuigers.

 

Vragen over de prijs

 1. Welke factoren zijn van invloed op de kostprijs van een centraal stofzuigsysteem?
  De belangrijkste factor is het vermogen van de motorunit. Daarnaast zijn: het aantal aansluitpunten, de lengte van het buizennetwerk en extra accessoires (plintzuiger, extra slang enzovoort) ook van invloed op de prijs. Lees hier meer over de kostprijs van centrale stofzuigers.
 2. Wat kost een centrale stofzuiger?
  De gemiddelde prijs van een centraal stofzuigsysteem is € 1.200 (inclusief btw) zonder installatiekosten. Afhankelijk van extra accessoires en materialen kan de prijs variëren.
 3. Wat kost het plaatsen van een centraal stofzuigsysteem?
  Je betaalt € 2.000 tot 4.000 (inclusief btw, voorrijkosten en afvoerkosten) voor de installatie van een centrale stofzuiger.
 4. Hoeveel kosten stofzakken en filters?
  Bij een systeem met afvalbak hoef je geen extra afvalbakken aan te kopen. Je hoeft enkel de afvalbak te legen wanneer hij vol is. Bij een systeem met stofzakken heb je de keuze tussen zakken die je moet vervangen en zelfreinigende zakken. Enkel bij stofzakken die je moet vervangen, is het nodig om nieuwe aan te schaffen. De prijs is afhankelijk van het merk en materiaal van de stofzakken.
 5. Kan ik geld besparen op de aanleg en aanschaf van een centraal stofzuigsysteem?
  Door verschillende offertes te vergelijken bij meerdere leveranciers kan je soms wel 30 tot 40 procent besparen. Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes op maat van erkende installateurs van centrale stofzuigsystemen uit je buurt. Naast een correcte plaatsing en prijs, kan je ook rekenen op deskundige advies en ben je verzekerd van een voordelige aankoop.

 

Vragen over de plaatsing

 1. Kan er in iedere woning een centraal stofzuigsysteem geplaatst worden?
  In  een nieuwbouw is het altijd mogelijk een centraal stofzuigsysteem te installeren. Bij oudere huizen kan dit in 98% van de gevallen, afhankelijk van de renovatiewerken. Lees hier meer over de plaatsing van centrale stofzuigers tijdens renovatiewerken.
 2. Kan ik zelf een centraal stofzuigsysteem installeren?
  Met een doe-het-zelf- pakket krijgt een handige klusser het zeker voor elkaar om zelf een centrale stofzuiger aan te leggen.
 3. Waarom is het beter om een vakman te vragen voor de installatie van een centrale stofzuiger?
  Een vakman heeft de juiste kennis en ervaring en zorgt voor een correcte plaatsing. Je krijgt nooit te maken met problemen en kosten achteraf door een foutieve installatie.
 4. Welke vakman kan ik vragen om een centraal stofzuigsysteem te installeren?
  In de meeste gevallen is een installatie bij de aankoop inbegrepen. Ben je echter volop in de weer met je nieuwbouw? Dan kan je ook rekenen op erkende elektriciens uit jouw buurt. Vraag gerust vrijblijvend offertes aan op onze gratis offerteservice en pik er de meest interessante optie uit.

 

centrale stofzuiger in woonkamer

Vragen over hygiëne en gezondheid

 1. Verbetert een centrale stofzuiger de gezondheid in huis?
  Een centraal stofzuigsysteem is krachtiger dan een traditionele stofzuiger en kan dus ook moeilijk bereikbare stofdeeltjes opzuigen. Bijvoorbeeld voor mensen met astma is dit een groot voordeel.
 2. Blijven er nog stofdeeltjes achter na het zuigen met een centrale stofzuiger?
  Al het stof en vuil verdwijnt naar een centraal punt in de woning. De kans dat er minuscule stofdeeltjes weer terug geblazen worden in de ruimte (zoals bij een gewone stofzuiger) is nihil.
 3. Ik ben allergisch voor huisstofmijt. Heb ik dan voordelen bij een centrale stofafzuiging?
  Abslouut. Evenals minuscule stofdeeltjes wordt ook huisstofmijt direct en volledig afgevoerd.
 4. Zorgt een centrale stofzuiger ook voor schonere lucht?
  De microdeeltjes stof en vuil worden beter opgezogen dan bij een traditionele stofzuiger. Hierdoor krijg je zuiverdere lucht in huis.
 5. Heeft een centraal stofzuigsysteem ook voordelen bij andere allergieën?
  Ja, er bestaan speciale filters tegen allergieën. Lees hier meer over de gezondheid en centrale stofzuigers.

 

Offertes voor een centrale stofzuiger ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw centraal stofzuigsysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs