Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Centralestofzuiger.be De online info- en adviessite over centrale stofzuigers.
Vergelijk meer dan 50+ erkende installateurs online!
header image
Centralestofzuiger.be

Soorten centrale stofzuigers: werking & onderhoud

Bij het kiezen van een centrale stofzuiger, heb je verschillende keuzemogelijkheden. Er bestaan verschillende systemen voor particulieren en professioneel gebruik. In dit artikel wegen we de verschillende soorten tegen elkaar af op het vlak van werking en onderhoud.

 

Centrale stofzuigers: verschillende soorten

Er verschillende types centrale stofzuigers op de markt. De keuze is afhankelijk van je budget en persoonlijke voorkeur. Globaal gezien zijn er zijn twee soorten centrale stofzuigsystemen. Ze verschillen in techniek, uiterlijk, onderhoud en kostprijs.

 

soorten centrale stofzuigers met stofzak 1) Centraal stofzuigsysteem met stofzak

Dit zijn centrale stofafvoersystemen met een aparte stofzuigzak en zonder afvoerbak. Hij is iets goedkoper dan de andere types. Het grootste nadeel hierbij is de kostprijs en de frequentie van het onderhoud. De stofzak moet op regelmatige basis vervangen worden. In praktijk betekent dit dus dat je een nieuwe stofzak moet voorzien telkens hij vol is. Vervang je hem niet, dan verliest het toestel zijn zuigkracht. Op lange termijn is dus type stofzuiger dus duurder.

 

 

 

centrale stofzuigers met opvangbak 2) Stofafzuiging met opvangbak en filter

Een populair en handig centraal stofzuigsysteem is het systeem met opvangbak en filters. Deze types vragen minder onderhoud. De filter is te verkrijgen in manuele of zelfreinigende versie. De manuele filter moet om de paar jaar vervangen en gereinigd worden. In tegenstelling tot de zelfreinigende filter, die zichzelf automatisch reinigt. Je hoeft enkel de opvangbak 3 keer per jaar te ledigen. In de praktijk is dit laatste type dus de meest praktische. Daarnaast gaat hij ook erg lang mee. Een centrale stofzuiger met zelfreinigende filter heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar en langer.

 

Tip: voor een oplossing op maat, vraag je best offertes aan bij verschillende bedrijven. Zo kan je makkelijk werkwijzen, prijzen en merken vergelijken. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan.

 

Centrale stofzuigers voor de industrie & bedrijven

Bovenstaande centrale afzuigsystemen zijn geschikt voor particulieren. Bedrijven hebben vaak een oplossing op maat nodig. Het verschil tussen een centrale stofzuiger voor bedrijven en huishoudens is de koolborstel en de grootte van de opvangbak. Industriële centrale stofzuigers werken met koolborstelloze motoren. Hierdoor gaat het apparaat zelf veel langer mee. Koolborstels zijn namelijk erg onderhevig aan slijtage. Omwille van de groter te reinigen oppervlaktes zijn industriële centrale stofzuigers tevens voorzien van een grotere opvangbak.

 

 

Offertes voor een centrale stofzuiger ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw centraal stofzuigsysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs