Centrale stofafzuiging onderdelen
Ben je het sleuren met de stofzuiger tijdens het schoonmaken beu? Dan is een centraal stofzuigsysteem zonder twijfel iets voor jou. Benieuwd naar de werking en onderdelen waaruit zo’n centraal stofzuigsysteem bestaat? Een overzicht met bijhorende prijzen vind je in dit artikel.
Centrale stofafzuiging onderdelen: Overzicht
Een centrale stofzuiger bestaat uit drie onderdelen: De motorunit, het buizentraject en de aansluitpunten.
De aansluitpunten zijn de plaatsen in de muur of vloer waaraan je de stofzuigslang koppelt. De verschillende aansluitpunten zijn via een buizentraject, dat het vuil transporteert, met elkaar verbonden. Het buizentraject mondt uiteindelijk uit in de motorunit, die zorgt voor de zuigkracht en het vuil in een opvangbak verzamelt.
1. Motorunit
De motorunit voor een centraal stofzuigsysteem is verkrijgbaar in verschillende vermogens. Hoe groter de oppervlakte die gestofzuigd moet worden, hoe krachtiger de stofzuiger moet zijn en dus hoe groter het vermogen van de motor moet zijn.
Om eventuele geluidshinder zoveel mogelijk te vermijden, plaats je de stofzuiger motor best in de kelder, garage of berging.
2. Buizentraject
Het buizentraject loopt langs de aansluitpunten tot bij de motorunit. Het is m.a.w. de verbinding tussen de verschillende stofzuiger onderdelen.
De stofzuiger buizen worden in de chape en muren ingewerkt. Hoe gaat dat in zijn werk? Eerst slijpt men de plaats waar de buizen moeten komen uit, vervolgens zet men de buizen vast en uiteindelijk maakt men alles terug dicht. Zowel bij nieuwbouw als bij grondige renovatiewerken worden deze werken uitgevoerd in dezelfde periode dat ook de leidingen voor de ventilatie, elektriciteit en het sanitair geplaatst worden.
Gaat het niet om een nieuwbouw- of renovatieproject en wil je grote breekwerken liever vermijden? Dan kan je ook kiezen voor een opbouw buizentraject. Daarbij moeten enkel boringen tussen de verdiepingen gebeuren.
3. Aansluitpunten
Hoeveel aansluitpunten je wil voorzien is vooral afhankelijk van jouw eigen wensen en het bouwplan van jouw woning, kantoor, … Wil je meer aansluitpunten i.c.m. een kortere stofzuigslang of wil je liever minder aansluitpunten i.c.m. een langere stofzuigslang? Er zijn verschillende mogelijkheden.
Veel is afhankelijk van jouw voorkeuren en indeling van jouw woning, maar in principe is het zeker en vast niet nodig om in elke kamer een aansluitpunt te voorzien. Meestal kiest de vakman a.d.h.v. het bouwplan zorgvuldig de locatie van de aansluitpunten uit zodat jij vanaf 1 aansluitklep meerdere ruimtes kan bereiken.
Aansluitpunten zijn in verschillende uitvoeringen mogelijk. Naast muuraansluitingen kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor vloeraansluitingen. Wat betreft de materialen zijn er aansluitpunten verkrijgbaar in kunststof, RVS, inox of zelfs glas.
TIP: Een correcte plaatsing van het systeem en zorgvuldig uitgekozen aansluitpunten zijn erg belangrijk om een goede en praktische werking van jouw centrale stofzuiger te garanderen. Door een vakman in te schakelen ben je niet alleen zeker van een goede plaatsing. Een professional kan jou met zijn kennis en ervaring ook correct adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes. Vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.
Centrale stofzuiger accessoires
Vanzelfsprekend bevat jouw centrale stofafzuiging ook een stofzuigslang. De standaard modellen zijn 7 à 9 meter lang en hebben een schakelaar op het handvat. Andere lengtes zijn natuurlijk ook verkrijgbaar.
Naast deze basisonderdelen van de stofzuiger, zijn er ook heel wat extra hulpstukken en accessoires beschikbaar. Een plintzuiger, parket zuigmond, kleine zuigmond, … zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.
Centrale stofzuiger onderdelen: Prijs
De prijs van een centrale stofzuiger wordt bepaald door verschillende factoren waaronder het type stofzuiger motor, het aantal aansluitpunten, eventuele accessoires en de plaatsing van het hele systeem.
» Doe het zelf
Een centraal stofzuigsysteem plaatsen is een klus die je met de nodige kennis en handigheid zelf kan uitvoeren. Er bestaan daarom doe-het-zelfpakketten met daarin al het nodige materiaal voor de installatie.
Prijsvoorbeeld: ± €1600 (excl. btw) voor een pakket met 5 aansluitingen + materiaal + slangenkit + borstelset
» Laten plaatsen door een vakman
Wil je jezelf liever verzekeren van een correcte plaatsing en kwaliteit op lange termijn? Dan doe je er goed aan een vakman in te schakelen voor het plaatsen van jouw centrale stofafzuiging.
Prijsvoorbeeld: ± €2200 (excl. btw) voor het plaatsen van een systeem met 5 aansluitingen
Tip: Wil je een centraal stofzuigsysteem laten plaatsen door een vakman? Dan kan je beter prijzen aanvragen bij verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, materialen, … vergelijken. Op die manier kan jij weloverwogen bepalen welk aanbod het best past bij jouw verwachtingen en mogelijkheden. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende installateurs via de offertepagina.
Centrale stofafzuiging onderdelen plaatsen: DHZ vs. Vakman
Hoewel doe-het-zelven op het eerste zicht misschien goedkoper lijkt, is dat niet altijd het geval. Fouten tijdens doe-het-zelven zijn snel gemaakt, wat de kosten achteraf aardig kan doen oplopen. Bovendien biedt een vakman enkele interessante voordelen die wegvallen als je jouw centraal stofzuigsysteem zelf plaatst:
- Advies op maat: Hoeveel aansluitpunten zijn nodig? Welk type centrale stofzuiger kan je het best plaatsen? … Een vakman kan jou met zijn kennis en ervaring adviseren en helpen om de juiste keuzes te maken.
- Correcte plaatsing en kwaliteit op lange termijn: Van de voorbereidende breekwerken tot de afwerking. Een vakman heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit op lange termijn.
- Jij bespaart tijd en moeite: Wat een professional voor jou doet, hoef je niet zelf te doen.
- Jij hoeft zelf geen materiaal aan te kopen: Vakmannen hebben hun eigen professioneel materiaal ter beschikking.