Werking & kostprijs centrale stofzuiger
Traditionele stofzuigers zijn vrij zwaar, maken een hoop herrie en blijven geregeld achter het meubilair hangen. Om nog maar niet te spreken van het elektriciteitssnoer dat vaak te kort is. Met een centrale stofzuiger kan je deze problemen vermijden en wordt stofzuigen dus een stuk comfortabeler. Info over de werking, de voor- en nadelen en de kostprijs van een centraal stofzuigsysteem vind je hier.
Snel naar: werking – voordelen/nadelen – prijs centrale stofzuiger – veelgestelde vragen
Hoe werkt een centraal stofzuigsysteem?
Onderdelen van centrale stofafzuiging
1. Een centrale motorunit. Deze unit wordt meestal in een aparte ruimte (bijvoorbeeld de kelder, de zolder of de berging) gemonteerd omdat hij redelijk wat lawaai maakt. Het stof wordt verzameld in een aparte bak van deze unit.
2. Een buizensysteem dat in de muren van de woning is weggewerkt. De buizen lopen vanaf de centrale stofzuigunit naar verschillende aansluitcontacten (ook wel stofcontacten genoemd) in de woning.
3. Stofzuigerslang, voet en hulpstukken. Dit zijn de enige losse onderdelen van een centrale stofzuiger. De stofzuigerslang wordt aangesloten op de aansluitcontacten in de muur.
Het systeem in werking
Wanneer de stofzuigerunit wordt ingeschakeld, wordt de lucht met hoge snelheid door het buizensysteem naar de centrale unit geleid. Hierdoor ontstaat bij het stofcontact en de stofzuigerslang die hierop is aangesloten een zuigende werking. Stof, zand en ander vuil worden naar de centrale unit geleid en hier gefilterd. Het vuil belandt in een speciale container in de centrale stofzuiger.
De lucht wordt daarna via een afvoerbuis naar buiten geblazen. De werking van een centrale stofzuiger is dus in principe hetzelfde als bij een normale stofzuiger, alleen is de motor van de stofzuigunit veel krachtiger en wordt de overtollige lucht met kleine stofdeeltjes naar buiten geblazen in plaats van terug in de woning. Dit laatste punt is natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van klassieke stofzuigers. In het volgende stuk ontdek je nog meer voordelen van een centrale stofzuiger.
Wil je een centrale stofzuiger laten installeren in een woning of bedrijf? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van centrale stofafzuigingssystemen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Voordelen en nadelen van een centrale stofzuiger
Het gebruik van een centrale stofzuiger brengt enkele interessante voordelen met zich mee:
+ Je hoeft niet rond te lopen met een (zware) stofzuiger en een elektriciteitssnoer. Je kan de stofzuigslang gewoon aansluiten op het stofcontact en aan de slag gaan.
+ Minder geluidsoverlast in de ruimte die gestofzuigd wordt omdat de eigenlijke stofzuiger zich in een andere ruimte bevindt, namelijk in de centrale motorunit.
+ De afgezogen lucht met stofdeeltjes wordt uit de woning verwijderd. Klassieke stofzuigers blazen vaak ook heel wat stof rond, met een minder proper resultaat als gevolg.
+ Aangezien het stof beter afgevoerd wordt, is een centraal stofzuigsysteem ook beter voor de gezondheid en dus erg geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor stof. Meer info over de gezondheidsvoordelen van centrale stofafzuigingssystemen vind je in dit artikel.
+ Geen stofzuigerzakken meer nodig. Je moet enkel nog de stofopvangbak leegmaken. Dit is ongeveer 1 keer per jaar nodig.
Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het centrale stofafzuigingssysteem:
– De kostprijs ligt veel hoger dan die van een traditionele stofzuiger.
– De installatie van een centrale stofzuiger kan nogal complex zijn. De leidingen van het systeem moeten namelijk in de wanden van de woning worden geïntegreerd. Bij nieuwbouwwoningen vormt dit niet echt een probleem omdat men de plaatsing van de leidingen kan inplannen, maar bij het plaatsen van een centrale stofzuiger bij een renovatieproject zijn dan toch wat breekwerken vereist.
– Op de plaatsen waar je wil stofzuigen moeten aansluitcontacten in de buurt zijn.
Kostprijs centrale stofzuiger
Als je een centrale stofzuiger laat installeren door een vakman, hou er dan rekening mee dat de kostprijs afhankelijk is van verschillende elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal stofcontacten, het vermogen van de centrale unit en aan de omvang van het te installeren buizennetwerk. Bij renovaties kunnen breekwerken nodig zijn voor het plaatsen van de buizen, wat voor extra kosten kan zorgen.
Gemiddeld gesproken liggen de prijzen voor een centraal stofzuigsysteem tussen 2.000 en 4.000 euro (incl. installatiekosten). Om zeker te zijn van een correcte werking en plaatsing van het systeem schakel je best een vakman in.
Wil je een centraal stofafzuigingssysteem laten installeren in je woning of bedrijf? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van centrale stofzuigers. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Nog enkele veelgestelde vragen
Hieronder bespreken we nog enkele veelgestelde vragen over de werking en het gebruik van systemen voor centrale stofafzuiging:
1) Hoe lang zijn de stofzuigerslangen?
Bij de meeste systemen is de stofzuigerslang zo’n 7 à 9 meter lang. Met een hulpstuk kan je de slang zelfs nog verlengen. Er bestaan echter systemen met langere slangen. Deze zullen wat duurder zijn, maar je hebt er uiteraard een groter bereik mee.
2) Hoe wordt een centraal stofzuiger systeem ingeschakeld?
Bij sommige centrale stofzuigsystemen wordt de stofzuigunit ingeschakeld zodra de slang in het stofcontact wordt geplaatst. In het stofcontact zelf is dan een schakelaar geïntegreerd die verbonden is met het systeem. Het gaat dan om een laagspanningscontact waarvoor een aparte bedrading naast de leiding wordt aangebracht. Tegenwoordig zijn er ook draadloze afstandsbedieningen en schakelaars die een extra bedrading overbodig maken. Dit scheelt een hoop installatiewerk en kosten.
3) Hoeveel stofcontacten zijn er nodig?
Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de woning of het bedrijf. De stofzuigslang is zoals reeds gezegd meestal zo’n 7 à 9 meter lang, maar door het gebruik van hulpstukken kan je zelfs tot iets meer dan 10 meter van het stofcontact stofzuigen. Het stofzuigen moet echter praktisch blijven en daarom kan het soms beter zijn om wat meer aansluitcontacten te plaatsen.
Houd bij het bepalen van het aantal contacten ook rekening met het aanwezige meubilair. Je moet met de slang eenvoudig bij het contact kunnen komen en het is niet handig als de slang om allerlei hoeken of deuren heen gebogen moet worden. Daarmee gaat het nut van zo’n centraal systeem verloren en kun je net zo goed een draagbare stofzuiger gebruiken. De plaatsing van de contacten is dus erg belangrijk en vergt enige planning.
4) Wat is de maat van de stofcontacten?
De stofcontacten kunnen zowel in de wand als in de vloer geïntegreerd worden. Ze zijn van plastic gemaakt (90×90 mm. groot) en kunnen veelal naast een normaal stopcontact gemonteerd worden. De wanden van de muur moeten minstens 9 cm. dik zijn (inclusief stuc) om de inbouwdoos te kunnen monteren. Er zijn ook speciale plintcontacten die bijvoorbeeld onder een keukenblok gemonteerd kunnen worden.
Op zoek naar een vakman voor de installatie van een centrale stofzuiger? Vergelijk dan prijzen van verschillende installateurs om de voordeligste aanbieding te vinden. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw woning of bedrijf aanvragen bij professionele plaatsers van centrale stofafzuigingssystemen.