Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Centralestofzuiger.be De online info- en adviessite over centrale stofzuigers.
Vergelijk meer dan 50+ erkende installateurs online!
header image
Centralestofzuiger.be

Centraal stofzuigsysteem plaatsen

Wanneer je van plan bent een centraal stofzuigsysteem te plaatsen kan je dit zowel zelf doen als laten doen. Vaak wordt gekozen voor een combinatie waarbij de eigenaars instaan voor het maken van de geulen. Wat er allemaal komt kijken bij de plaatsing van een centrale stofzuiger kom je in dit artikel te weten.

 

centraal afzuigsysteem stofcontact

De voorbereiding

Het plaatsen van een centrale stofzuiger is vrij eenvoudig maar vergt toch enige voorbereiding. Eén van de eerste stappen is bepalen waar de stofcontacten moeten komen. Deze voorje best op een makkelijk bereikbare en centrale plaats. Gebruik zeker een rolmeter om na te gaan of elk hoekje in het huis bereikbaar zal zijn met de stofzuigslang. Dit kan je gerust ook uittesten op het grondplan door middel van een koord die je op schaal knipt.

 

Positionering van de stofzuiger
Voor de plaatsing van de stofzuiger kies je best voor een ruimte die zo ver mogelijk van je leefruimte staat. Een bergruimte, kelder, zolder of garage zijn prima ruimtes om een centrale stofzuiger te installeren. Je voorkomt zo enige geluidsoverlast en kan de stofzuiger makkelijk leegmaken. Hou er wel rekening mee dat je een zwaarder model zal moeten kiezen wanneer het centraal stofzuigsysteem op de zolder wordt geplaatst. Het stof moet dan naar boven gezuigen worden waardoor meer kracht vereist is. Voorzie ook een stopcontact op 240 volt om de stofzuiger aan te sluiten.

 

Het buizennetwerk installeren
Nadat je weet waar de stofzuiger en de stofcontacten komen kan je beginnen met het plaatsen van de afzuigbuizen. De buizen moeten steeds zo kort mogelijk gehouden worden en scherpe hoeken moeten zoveel mogelijk vermeden worden.

 

Afwerking van de stofzuigcontacten
Om het centraal stofzuigsysteem zo goed mogelijk te laten integreren in je woning bestaan er diverse afdekplaatjes. Deze kan je perfect afstemmen op je schakelmateriaal zodat beiden één geheel lijken te vormen. Zo kan je bij de vierkante afdekplaatjes van Niko, Peha, Jung en Berker kiezen voor een bijpassend vierkante afdekplaat. Voor rechthoekig installatiemateriaals zoals Bticino en Vimar kan je dan weer een rechthoekige afdekplaat kiezen.

 

Prijs centraal stofzuigsysteem laten plaatsen

De prijs voor een compleet centraal stofzuigsysteem schommelt tussen de 2000 en 4000 euro (installatie, materialen en BTW inbegrepen). Veel zal afhangen van het benodigde vermogen en het gewenst aantal aftakpunten.

 

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende installateurs van centrale stofzuigsystemen vergelijken. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

Centraal stofzuigssyteem plaatsen

 

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Om zeker te zijn van een goede werking is het aangewezen de installatie uit te laten voeren door een professionele plaatser. Buizen die niet goed dichtgeklemd zijn, de aanwezigheid van statische voorwerpen of het ontbreken van veiligheidsmaatregelen kunnen er voor zorgen dat het centraal stofzuigsysteem niet goed werkt en zelfs verstopt geraakt. Wens je de plaatsing toch zelf uit te voeren dan kan je steeds vragen het systeem te laten controleren alvorens weg te werken in de muren. Zo ben je zeker dat alles volgens de regels van de kunst verloopt.

 

Hou er ook rekening mee dat je voor de plaatsing maar 6% BTW moet betalen op de werkuren en materialen. Bij zelfplaatsing zal je 21% BTW moeten betalen op de materialen. Ben je benieuwd wat het prijsverschil zal zijn voor jouw woning? Vraag vrijblijvend offertes aan via ons online formulier. Deze dienst is zonder aankoopverplichting en wordt u aangeboden door centralestofzuiger.be

 

Offertes voor een centrale stofzuiger ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw centraal stofzuigsysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs